» »

Statična elektrika na monitorju

Statična elektrika na monitorju

dolenc ::

Torej, imam monitor Iiyama vision master pro 452, 19col, crt, kupil sem rablenega in kake dve leti mi je deloval brezhibno.

Zadnje čase pa opažam, da se na površini ekratna nabira statična elektrika in če se ga dotaknem me useka in to oreng:D, tko da se raj izogibam bližnjih srečanj. Prav tako če grem mimo z "fazenbriferjem" bo lučka utripala, če imam malo sreče pa jih zraven fašem še jst:D.

Prav tako se kar same rišejo neke čudne rise po ekranu, kot da bi jih narisal z iglo, na začetku je bila samo majhna črta, ki me ni motila, zdej pa vidim da se širi in oblikuje se vzorec. Vsekakor ni vzrok mehanska poškodba.

Probov sem že zamenjati vtičnico in pa ekran pobrisat z antistatičnim čistilom, pa ni nič bolše.


Kaj se dogaja z mojim monitorjem?:D

Azrael ::

Izgleda, da je šla dol z zaslona antistatična prevleka in se zaslon naelektri, enako kot se pri televizorjih, ki tega nimajo. Ne dotikaj se ga, pa bo vse v redu, narediti žal nimaš kaj, razen menjave katodne cevi, ki pa se ne splača. Kakšne svetle pike sredi zaslona ni, ko monitor ugasneš?

Za črte, da ne bom učil preveč krivo vero, ali lahko narediš kakšno sliko in jo prilepiš sem?
Nekoč je bil Slo-tech.

joze28 ::

Kaj pa če pogledaš na podarimo.si po "novem" rabljenem monitorju?
lp

Brane2 ::

Če je tista črta "žagasta" in gre veča ali manj po celi širini zaslona, potem je verjetno, da se ti je premaknila prednapetost za prag svetlosti na VN traflcu.

Si zadnje čase opazil da bi recimo slika postajala svetlejša in si jo moral dodatno zatemniti na komande ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

dolenc ::

Ja črta naredi žagasto obliko, čist po celi širini ne gre, pride pa zelo blizu. Ubistvu zdej ko se je vse skupaj razširilo dobiva obliko razvejanega drevesa:D. Je pa ena taka črta na spodnem delu in ena manjša(zaenkrat) na spodnjem delu.

Ko ga prižgem ali ugasnem se slišijo taki, kot poki, pa na hitro se vidijo bele pike ob robu ekrana(spodnjem in zgornjem), ampak nič potem ne ostane.


Lahko, da je krivo, ko je enkrat šel monitor na lanparti, pa je bil v bližini avtozvočnikov, takrat mi je slika v kotu zbledela in porumenela, čez čas se je malenkost izbolšalo stanje, mal sem pa z nastavitvami popravil, da se ne vidi. Jst da bi kej zbledelo ne opazim, je bil pa zadnič prjatu pr men, pa je reku da se mu zdi nekam meglena slika, tko da lahko je kej na tem...

Poslikam bolj težko ker nimam digitalca, če ga staknem kje v kratkem, bom dal slike gor, je res zanimivo videt:D

Novega monitorja ni tak problem kupit, sam je spet dodaten strošek, pa raje vidim da kaj popravim, če se da[:D .

Brane2 ::

Če se je premaknil trimer za sub-svetlost, potem ga lahko poštimaš ročno.

Odpreš monitor in tam na VN traflcu najdeš dva trimerja. POnavadi je tapravi za to tisti, ki je natelesu traflca "nižje", torej bližje tiskanini.

Dostikrat je ob njem v vgraviran napis "screen".

Prižgeš monitor in vse nastavitve postaviš na default, knof za brightness na polovico, knof za contrast do konca.

Takrat bi slika morala biti nekje normalna, črni deli slike pa praktično črni.

Če niso, to potrimaš s _PREVIDNIM_ obračanjem omenjenega trimerja na traflcu.

Ta je odogovoren za izhodiščno svetlost črne. Če je "prenizko "je vse temno in moraš ročno pri delu nabijati svetlost itd.
Če je "previsoko", je vse skupaj presvetlo in kljub zatemnjevanju slika nikoli ni res črna, vidi pa se tudi povratni žarek ( tista žaga), ki ga elektronika pač ne uspe ugasniti, da bi bil neviden...
On the journey of life, I chose the psycho path.

dolenc ::

Kdo bi si mislu, mamo doma digitalca na sposojo:), bom enkrat nasleden teden odpru pacienta, pa se bom mal igral.




Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Azrael ()

Azrael ::

Ko boš odprl monitor poglej napise, včasih so trije trimerji, spodnji je "Screen", zgornja dva Fokus. Včasih trimerja Screen ni, mesto kamor vtakneš izvijač na VN trafotu je zalito.

Naj ti ne pade na pamet vrtati v to, ampak to nastavitev izvajaš iz servisnega menuja, nastavitev se imenuje lahko Screen ali pa bolj pogosto G2 ali UG2. V takem primeru monitorja ni treba niti odpirati, samo obvezno! pred vsako spremembo v servisnem menuju si napiši vrednosti pred in po spremembi, saj s spreminjanje na slepo zadevo resno zašuštraš.

Če je v servisnem menuju kakšna default ali reset opcija, se je ne dotikaj, saj boš monitor pripravil na kalibriranje, ki se izvaja v tovarni. Slika takega monitorja je zanič in neuporabna. Ni nujno, da bo tak monitor spravi v red niti izkušen serviser, če nima zapisanih nekdanjih nastavitev. Tudi plonkanje rezultatov nekega drugega monitorja ne pomaga, saj boš težko našel dva z identičnimi nastavitvami.

Pa še to, napetosti na tistih trimerjih na VN trafotu so visoke, na Screen okoli 500V, na fokus pa do 5000V, res je vse zalito v plastiko in dokaj varno, samo vseeno uporabi izvijač, ki ima dobro izolacijo. Tok je majhen, tako, da ni ravno smrtno nevaren, vendar pri morebitnem elektošoku zlahka potegneš monitor na tla al nase, kar pa bo stvar samo hudo poslabšalo.

Te nastavitve moraš nujno izvajati pri vklopčjenem monitorju (naj bo preden začneš vklopljen vsaj 15minut), saj je potrebno trimerje premikati zelo počasi in malo, da dobiš dobro nastavitev.
Nekoč je bil Slo-tech.

Pyr0Beast ::

Heh, že spet jst s svojim 'začaranim' philipsom 109 :D
.. torej. ..
.. sub-svetilnost. Že pri polovičnem kontrastu in najnižji sploh še možni svetilnosti črno ne ostane črno. :D
Če vse spustim na 0 enkranček kar lepo 'sveti'. Sicer vem, da ne more biti bolj črno, kot takrat, ko je izklopljen, ampak probat ni greh pravijo. Mogče bi celo lahko zamenjal vga kabljot, ki ob vsakem povečanem naprezanju jamra brez kozmodiska. Če pa je rešitev v servisnih menijih, pa še bolje .. samo kako priti do njih? Google ne izleže nič uporabnega, še najbolj konkretna je bila stran z (serijskimi) napakami Philipsovih monitorjev, pa tudi tam ni nič uporabnega razen serijskih številk omenjenih polizdelkov. RTFM ne pomaga, na filipsovo stran si pa sploh ne upam pogledat, oči bolijo še od zadnjič.
Pa hvala. :D

/
Našel neko levo češko stran (ali slovaško. itq je vseeno ka vsi jeziki bolj kot ne šepajo), kakorkoli že, upam na najboljše. Pa grem malo ekran podešiti. :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

Brane2 ::

Če si izčrpal vse ostale možnosti, je mogoče sedaj čas da ga odpreš in pogledaš kako je videti VN trafo...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Pyr0Beast ::

.. hmm... zanimivo ...
Piše, da je 'Menu locked'. .. očitno bo treba po fleksarco jt >:D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Pyr0Beast ::

Pokud při zapnutí monitoru podržíte tl. "down", tak se objeví okno s otázkou "FORMAT EEPROM? ". Tlačítko "down" je OK, "up" je ZRUŠIT.

Já blbec jsem to zmáčkl špatně. :(((

*hehe* usaj to razumem.

Torej, ... koliko časa se 'prazne' katodna cev do 'telesu prijazne' napetosti?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Brane2 ::

Praktično nikoli. Tudi če bi jo kratkostičil recimo kako uro in nato pustil pri miru, bi te naslednji dan lahko zrukalo.

Ne morem ti garantirat ničesar, jasno.

Lahko ti le povem, da sem odprl že premnogo monitorjev in TVjev in da me je zaradi lastnega šlamperaja zrukalo.

Pa ni bilo hudega. 10 sekund sem gledal bolj prazno, toliko da se mi je "preštel ram in zbootal BIOS", pol pa gremo dalje. :D

Aja, i tako ene 1.000 puta vse skupaj... >:D

Ne te zadeve jemati za šalo, tudi če te ne ubije, se lahko grdo poškoduješ sam ali koga drugega zaradi refleksa.

AMpak če ravno ne boš brez gat med opravilom tlačil jajca v usmerniški ali odklonski del, ne bi smelo biti hudega- vsaj po mojih izkušnjah.

pa če nisi ravno baksuz ali debil po horoskopu.

Sicer je res, da VN trafo generira visoke napetosti, vendar je tudi res, da je praktično v celoti zalit v plastiko in vse VN žice so zelo solidno obdane z izolacijo.
Tudi trimerji so izolirani.

Pravzaprav vse kar vidiš od njih izven traflca je majhna ponavadi črna plastična kapica.

Vzemi kak faznbrifer ali kaj podobnega, kar ima izolirano ročko, da ne boš med motoviljenem pri štelanju naredil postrani kak neugoden kratek stik, ki bi znal neugodno počiti in ti zje*ati kaj v monitorju,
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Pyr0Beast ::

Uff --- pol pa nej to dobro ...
Z fazn priferjem si glih nebi upal drezati, saj bi znalo čez tisto tlivko kar pošteno usekati. Če se prav spomnem si enkrat komentiral (ali pa je bil Azrael); Kolikor je mejhna kar pošteno useka >:D

Si bom uzel en dolg dolg šraufenciger pa eno še daljšo požirko in vse skupaj lepo izoliral. Upam da zdržijo tistih 100kV, ker 0.5MV defenitivno niso .. ok, no je bila pa visoka frekvenca .. ampak useeno.

Torej .. wish me luck ... :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Brane2 ::

KO boš že pri tem, se lahko poigraš s podobnim potenciometrom, ki je samo malo višje na traflcu od tega.

To je potencioeter za fokus. Ponavadi se te zadeve malce premaknejo z leti in lahko tako malo izostriš sliko.

Vendar si podrobno poglej učinek preden zapreš monitor, da ne boš ugotovil,d a si sliko sicer izboljšal na opazovanem delu, zjebal pa povsod drugje.

No, stvar ponavadi ni problem vrniti v željeno stanje, samo pravim, da ne boš 2 x odpiral in zapiral zadevo brez potrebe,
On the journey of life, I chose the psycho path.

Pyr0Beast ::

Odprl in zaprl ... :D

Torej .. našel nisem nič uporabnega razen nekaj crknjenih mušic in oblog prahu. Eni potenciometri na vrhu tube se slišijo nekaj na yCr pa še naki na C in še ene 3 take stvarce. Naaajbrž to ni to, pa sem jih pustil pri miru.

Pogled po okolici razkrije 3 pote na traflcu .. neoznačene kot ponavadi.... in zalite kot ponavadi. Ker me elektrika ne mara glih preveč, sem jih raje pustil pri miru .. . pa jih nebi smel. >:D
Torej zgornji je irelevanten (svetilnost?), srednji za fokus?, tisti na dnu družbe pa za prag svetilnosti (sub-svetilnost) ?

Kabljota se ne da zamenjati, ker je presneto dobro ugnezden, brez da bi bil pri tem ob prst, nevron ali še kaj več.
Cev je pa samsungova, če me spomin za zadnih 5 minut ne vara .. .. ampak me ...
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Brane2 ::

SPodnji je ponavadi za svetilnost, zgornji za fokus.

Če so trije, sta za fokus zgornja dva.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Pyr0Beast ::

Oh super :D
Zgornji je kar precej odmaknjen od spodnjih dveh, ki sta bolj kot ne skupaj.
Pa je kateri za nastavljat fokus v določenem kotu oz. strani oz ima kakšne nadnaravne sposobnosti ? Ker kolikor vidim, je ta monitor kar precej čuden glede tega.
Torej lahko podešim use potenciometre ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Brane2 ::

Se ti to pripravljaš na nastop na Gay Pride ali kaj podobnega ?

Dej ne bit tolk občutljiv in zavrti že ta kur*ev trimer. :D

Zavrti ga _POČASI_ in ob vklopljenem monitorju, da boš videl učinek v real-timeu.

Zmontiraj pred monitor kak špegu ali kaj podobnega, da se ti ne bo treba nerodno stegovati, pomaga tudi kak steklen kos, mogoče kaka vrata bližnje vitrine, ki ih odpreš do pravega položaja ali kaj podobnega...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Aha, sprašuješ glede fokusa- pnavadi je tako, da je en trimer za fokus v X smer, drugi pa za Y...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Pa ko boš štelal te stvari, pomaga če si zdefinitraš primerno sliko.

Recimo v paintu narišeš črn bimap dimenzij recimo 64 x 64, ki ima na sredi vertikalni bel križec recimo dolžine krakov 10 pixlov ali kaj podobnega. Krak naj bo en pixel debel.

Nato si ta bitmap postaviš kot ozadje in rečeš Winsem naj ga tileajo- postavijo na zaslon po višini in dolžini enega zraven drugega.

Dobil boš kup belih križcev na čnem ozadju, preko katerih se bo dalo zelo fino in točno stavit vse željene parametre in kjer boš koj videl vsako nepravilnost.

Mogoče lahko pri tistem križcu nekje dodaš recimo eno majhno belo piko, ker se določene stvari (recimo fokus) lažje štelajo na piki, druge pa na križcu...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Pyr0Beast ::

No, naštelano :D
Navil prasca na žametno črno, ...

sicer je res kontrast pa svetlost bolj pri kraju .. ampak usaj prov svetlo je.
Edino fokus bi lahko še mal .. ampak glede na prejšnje stanje je že zdej super. Moire je praktično zginil, črna pa je končno črna. Hura za filme ...
Ker pa X-raj wižn ne vleče skoz pleh sem moral malce posvetiti in opatil da se pod centi debelim plehom dejansko skriva nekaj uporabnega, kot je napis fokus in še nekaj ...
Roko sem imel glih praw dolgo da sem šel okoli riti v desni žep .. za kaj vač pa ni blo. Un 'super duper izoliran šravfenziger' pa mi prav sploh prišel ni, ko sem moral lomiti tist čigumi. vzel uniorja u roke pa je blo.
Zdej bi bilo pa dobro še oči kalibrirat na tako ostro sliko. Sploh nisem navajen :D


Kaj več pa še jutri, moram nehat u piđami rihtat stvari :D

Pa hvala za pomoč :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Pyr0Beast ::

Hmm .. edino še en zanimiv pojav za opisat.
Ko se na monitorju pojavijo velike bele ploskve in zvočniki ne meljejo muzike, se iz njih kar jasno sliši brenčanje v stilu mrežne frekvence. Ko gre stvar v 'mračen' način, stvar utihne.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Brane2 ::

To je zato, ker imaš slabe zvočnike in ker imaš monitor najbrž še odprt na mizi.

Elektroniski snop topa povzroča elektromagnetne motnje, ki jih tvoji zvočniki ujamejo..

Ko so površin svetlejše, je ta tok jasno večji in s tem je več motenj.

ČIm daljše in šširše so, temvečja je energija impulza in ker je puls širši, je tudi več nižjefrekvenčnih komponent, ki jih tvoji zvočniki še najbolje "ujamejo"...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Aja, če slišiš nizko frekvenco, potem to poemni, da sliši v bistvu vertikalno sinhronizacijo.

Probaj za štos prešaltat v kako nižjo ločljivost, kjer lahko naviješ število slik v sekundi na kaj več in poglej, če se bo ton spremenil.

Sicer IIRC človeško uho ne loči najbolje zelo nizkih frekvenc, pa vendar probaš pač lahko...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Pyr0Beast ::

Slabe zvočnike ... jah no. . niso bili ravno v šparu kupleni .. smo jih kr od dede uzel >:D
.. sem se danes čudu, kaj je vse tako potiho igralo ... in nato sem se spomnu, da bi jih prižgal. :D

Monitor ne zgleda da bi imel kakršen koli EM shielding na pokrovu, sicer pa se je to začelo pojavlati kakšen mesec nazaj .. ali pa sem takrat to šele začel opazovati.

Manjši poizkus pokaže, da kar naenkrat monitor ni kriv .... wtf ?
Signal je neke kvazipravokotne oblike pri 106Hz .. in največji štos je v tem, da je ta brum prisoten tudi ko monitor izklopim.

In 5 minut kasneje sem našel rešitev .. problem je v slabo oplaščenem kablu ki vodi od kartice do monitorja. si nisem mislil, da bom kdaj priča temu :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Pyr0Beast ::

Heh, sem se imel čas še malce igrat/ostrit sliko in stvar je zdej 1a ..
glede povratnega žarka .. sam ga nisem opazil, dokler nisem trimer zavrtel skoraj do kraja (blo itq use belo), tako da mislim da ta elektronika svojo nalogo kar u redu opravlja
Pa hvala še enkrat !
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

CRT monitor ostrina

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
61277 (1187) Pudding
»

Razštelan monitor

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
261703 (1356) schurda
»

Problem z ostrino monitorja ..Hyundai 19"

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
8983 (847) Brane2
»

Meglena slika na Samsungu 757NF !

Oddelek: Zvok in slika
131443 (1287) kuglvinkl
»

MItsubishi Diamond Plus 200 (22 colar) izkušnje ?

Oddelek: Strojna oprema
321766 (1255) Mercier

Več podobnih tem