»

Boston Dynamics se je poslovil od hidravličnega Atlasa

Slo-Tech - Boston Dynamics, ki orje ledino z razvojem humanoidnih robotov, je po skoraj desetletju razvoja pomahal v slovo Atlasu. Od njega so se poslovili v značilnem slogu, to je z novim videoposnetkom, kjer ga lahko spremljamo od skromnih in nerodnih začetkov do današnjega robota, ki skače, pleza, dviguje, teče in še marsikaj.

Atlas ima korenine v letu 2009 v projektu PETMAN (Protection Ensemble Test Mannequin) za DARPO. Nekaj humanoidnih robotov je tedaj že obstajalo, a so bili primitivni. Boston Dynamics se je odločil narediti svojega, ki so ga predstavili pred desetletjem, kmalu zatem pa še njegovo drugo generacijo. Razvoj je potekal na očeh javnosti, saj je Boston Dynamics redno, vsakih nekaj mesecev, javnosti pokazal nov videoposnetek, kaj Atlas zmore. Seveda, to je bilo tudi za komercialne namene nadvse koristno.

V teh letih razvoja je Atlas prepotoval dolgo pot iz laboratorija do narave. Sedaj ga bodo upokojili, a najavo moramo brati pozorno. Govorijo le o hidravličnem Atlasu in...

31 komentarjev

Preizkus robotskega psa v newyorški policiji predčasno končan

The Verge - Policija v New Yorku je zaradi močno negativnega odziva javnosti prekinila testiranje Digidoga, policijske inačice Boston Dynamicsovega štirinožnega robota Spota.

Odkar je pasji robot Spot pred dvema letoma prikorakal iz Boston Dynamicsovih razvojnih hal, so jih v testiranje, oziroma začetno rabo, predali med 400 in 500 uporabnikom. Večina jih koraka po raznoraznih deloviščih, medtem ko je v vojaških in policijskih enotah raba precej omejena, ker pogoji firme prepovedujejo montažo orožja na robota. Kljub temu smo prejšji mesec izvedeli, da so ga testirali v francoski vojski, sicer kot hodečo izvidniško kamero. Že konec leta 2019 pa je nekatere razburil preizkus v bostonski policiji. Toda pred dnevi je prvič prišlo tudi do tega, da je javni odpor takšne dejavnosti dejansko prekinil, in sicer v New Yorku.

Tamkajšnja policija je Pikija lanskega decembra preoblekla v modro in ga na ulice poslala pod imenom Digidog. Odtlej je sodeloval v kakšnem ducatu operacij, povečini kot hodeča...

22 komentarjev

Pasji robot Spot je dobil roko

The Verge - Boston Dynamicsov štirinožni robot Spot lahko končno tudi izven razvojnega laboratorija rokuje s predmeti, saj je orodje za prijemanje postalo del Pikijeve uporabne opreme. Obenem so v podjetju lansirali še inačico enterprise z električno polnilno postajo in platformo Scout za nadzor robota čez internet.

Ko je Boston Dynamicsov prikupni pasji robot Spot lansko poletje prikorakal na tržišče, mu je še manjšala ena od pritiklin, s katerimi je navduševal v promocijskih videih: roka, s katero zmore na primer odpirati vrata. Prihod tega dodatka so takrat napovedovali za konec leta in v pandemskih časih se ne gre razburjati, da so za dober mesec zamudili. Pikijevo roko je od tega tedna dalje mogoče najti v trgovini, gre pa očitno zaenkrat še za artikel omejene sorte, saj nima navedene cene in pridobitev torej terja tesnejšo komunikacijo s podjetjem. Glede na primerljive kose opreme verjetno lahko govorimo o vsoti nekaj deset tisoč ameriških dolarjev.




Roka je težka osem kilogramov in...

23 komentarjev

Boston Dynamics gre k Hyundai Motor Groupu

Atlas in Piki gresta na sprehod

Slo-Tech - Novi lastnik poznanega razvijalca robotov Boston Dynamics bo postal Hyundai Motor Group, ki od Softbanka kupuje 80-odstotni delež v firmi v poslu, vrednem okoli 900 milijonov dolarjev.

Po tem, ko so v Softbanku nedavno pričeli s prodajo podjetja Arm Holdings, so sedaj sprožili novo fazo prestrukturiranja, saj gre drugam tudi Boston Dynamics, ki so ga sicer od Googla kupili pred tremi leti. Bostonska firma za razvoj naprednih robotov je postala širše znana predvsem po zaslugi YouTube videov, v katerih nastopajo njihovi navdušujoče gibljivi stroji, kot sta humanoidni hodec Atlas in pasji robot Spot. Slednji je tudi njihov edini komercialni izdelek doslej, saj so ga pričeli lansko leto prodajati. Družba je bila sicer ustanovljena leta 1992 in je dolgo časa živela na pogodbah z ameriško vojsko, kar pa se je spremenilo z Googlovim nakupom leta 2013. Vse odtlej se trudijo lastniki firmo premakniti iz bazičnih raziskav v bolj komercialno smer, a z zelo omejenimi učinki, kajti tudi...

9 komentarjev

Boston Dynamics pokazal nova robota

Slo-Tech - Vsako leto pogledamo, kako je napredoval razvoj robot v Boston Dynamics, in napredek je vsakokrat osupljiv. Googlova prodaja podjetja japonski Softbank ni imela negativnih učinkov na podjetje, katerega roboti so že zelo gibčni. Humanoidni robot Atlas zmore sonožno skočiti na manjše skrinje, poleg tega pa zna narediti salto nazaj. Čeprav robot ni podoben človeku, se giblje na zelo podoben način. Čeprav se ne zdi tako, je to velik dosežek, saj je pokončno gibanje po dveh okončinah zelo težaven problem. Očitno ga je Boston Dynamics že strl, saj so njegovi roboti lani hodili po gozdnatih tleh, letos so postali odporni na potiskanje, sedaj pa tudi že skačejo.

Vendar pa to še ne pomeni, da nas bodo roboti fizično nadvladali, pa čeprav...

24 komentarjev

Boston Dynamics od Googla k Softbank

Slo-Tech - Googlova enota za robote Boston Dynamics, ki so jo kupili leta 2013, je končno dobila novega lastnika. Izdelovalca robota, ki ga je Google poskušal prodati že dlje časa in za katerega je sprva zanimanje kazala Toyota, bo kupila japonska SoftBank. Japonci mislijo resno z roboti, saj so kupili tudi Schaft, ki so ga leta 2012 ustanovili v Laboratoriju za robotiko JSK na Univerzi v Tokiu.

SoftBank je razvila prijaznega humanoidnega robota Pepperja, z Boston Dynamics pa dobiva precej glasnejšo in manj prijazno družbo. Podjetje namreč razvija različne robotske pse, ki sicer pomivajo posodo, a so uporabni tudi v vojaške namene, le nekoliko glasni so. Lani so pokazali tudi humanoidne robote, ki so manj strašljivi.

Toda Google je kmalu ugotovil, da razvoj tovrstnih...

4 komentarji

Boston Dynamics od Googla k Toyoti

Slo-Tech - Google in Toyota sta se po neuradnih podatkih že praktično dogovorila, da Toyota prevzame Googlovo enoto Boston Dynamics, ki jo je Google kupil leta 2013. Google je marca letos namignil, da bodo podjetje, ki se ukvarja z razvojem in izdelavo humanoidnih robotov, prodali.

Boston Dynamics poznamo po najrazličnejših robotih, denimo po robotskem psu Pikiju in robotih ATLAS, ki imajo podobne dimenzije kot ljudje. Vsem robotom je skupno, da se premikajo po nogah - dveh ali štirih - in se lahko zato gibljejo po raznovrstnem terenu. Toda kljub izjemno zanimivim izdelkom, ki jim preboj v vojsko ni uspel zaradi hrupa, se bo Boston Dynamics moral posloviti iz Googla. Razlogov je več, prvo luknjico pa je v jez navrtal odhod Andyja...

3 komentarji

Google prodaja robotski Boston Dynamics

Bloomberg - Googlovo holdinško podjetje Alphabet želi prodati izdelovalca in razvijalca robotov Boston Dynamics, ki so ga kupili leta 2013. Čeprav je Boston Dynamics prikazal številne zanimive izdelke, denimo robotskega psa Pikija in humanoidne robote, bo podjetje dobilo novega lastnika. Pod vprašajem pa je sedaj celotna robotska divizija Replicant.

Oddelek za robotiko Replicant je poleg Boston Dynamicsa sestavljalo še nekaj drugih prevzetih podjetij, saj so leta 2013 po ustanovitvi Replicanta kupili osem podjetij, ki se je združevalo v tej enoti pod vodstvom Andy Rubina. Ta je po enem letu zapustil Google, kar je negativno vplivalo na celotno divizijo. Že pred tem so bile namreč glasne kritike, da gre za zbirko podjetij, ki delajo vsako na svojem podjetju...

7 komentarjev

Boston Dynamics pod Googlovim okriljem predstavlja robotskega psa Pikija

Slo-Tech - Pred dobrim letom dni je Google kupil podjetje Boston Dynamics, ki sestavlja hodeče robote. V podjetju so bili zelo zaposleni in štirinajst mesecev pozneje so pokazali napredek, ki sliši na ime Spot (slov. Piki). Robotski pes je izredno gibčen in okreten.

Spot se premika podobno kot pes, torej po štirih nogah. Lahko hodi po ravnem, v breg in po stopnicah, zmore pa tudi teči. Če ga brcnemo, da izgubi ravnotežje, se hitro ujame in ne pade. Pomaga mu tudi drugačen dizajn nog, ki so za razliko od predhodnikov upognjene nazaj, podobno kot pri kozi. Okolico zaznava z LIDAR-jem.

Gre za pomanjšano verzijo štirinožnih robotov, ki so jih imeli že ob prevzemu. Spot tehta dobrih 70 kilogramov in dejansko meri približno toliko kot pes. Zaradi novega pogonskega mehanizma je tudi znatno tišji od...

68 komentarjev