»

Dvakrat več prodanih netbookov

HotHardware - Tako netbooki kot običajni prenosniki so tekom letošnjega leta doživeli uspešnejšo prodajo kot leto poprej, slednji sicer zgolj za 5%, medtem ko se je letos prodalo več kot dvakrat toliko netbookov, kot v letu 2008. Zaslužki sicer ne sledijo temu trendu, saj so proizvajalci z netbooki zaslužili zgolj 72% več, medtem ko so iz naslova običajnih prenosnikov proizvajalci zaslužili celo manj (11%), za kar je kriva nižja povprečna cena računalnika.

Na nizko rast je seveda vplivala tudi recesija, zaradi česar v letu 2010 DisplaySearch ponovno pričakuje večjo rast trga. Številka prodanih prenosnikov naj bi zrasla za kar 16%, predvsem na račun ultralahkih, 11,6 in 12 palčnih modelov, a bodo zato zaslužki vseeno spet nekoliko manjši, kot v letošnjem letu. Krivca za to ponovno lahko iščemo v padajoči povprečni ceni posameznega prenosnika, a bodo zaslužki v večini primerov praktično zanemarljivo manjši - za zgolj eno odstotno točko . Po drugi strani pri DisplaySearch napovedujejo, da se je...

2 komentarja

Nokia Booklet 3G še ta mesec

Booklet 3G

The Register - Nokia je letos najavila, da se bo podala v svet netbookov, in svoje namere podkrepila s prvim izdelkom - Booklet 3G. Prednaročila so v nekaterih državah že pobrali, izdelek pa lahko v maloprodaji pričakujemo 22. oktobra. Podatek sicer velja za Nemčijo, a velike zakasnitve tudi na tej strani Alp ne bi smelo biti. Italijani so v predprodaji strašili s ceno 700 evrov, ki je veljala za nevezane različice. V Nemčiji naj bi z dvoletno priklenitvijo na ponudnika O2 netbook stal 250 evrov in nato še 20 evrov mesečno oz. 25 evrov mesečno, če želite paket z neomejenim prenosom podatkov.

17 komentarjev

Nokia podpira brezžično polnjenje

Polnjenje brez iskanja primernega priključka

vir: engadget
engadget - Ideja brezžičnega polnjenja prenosnih naprav, kjer npr. mobilni telefon za polnjenje preprosto odložite na posebno podlago, zveni odlično, ter je že na voljo tudi v nekaterih izdelkih. A tehnologija še ni sprejeta na široko oz. standardizirana, za kar se bori Wireless Power Consortium (Konzorcij za brezžično napajanje). Le-ta je do sedaj med pomembnejšimi podporniki imel npr. Philips, Sanyo in Texas Instruments, med podporniki ideje pa je še Samsung. A vsi našteti niso dovolj, da bi bila tehnologija že dodobra uveljavljena in prisotna v vsakem domovanju. To se bo morda v nekaj letih spremenilo zahvaljujoč Nokii, ki je postala pomembna članica konzorcija. Nokia je največji izdelovalec mobilnih telefonov, ki bi se s to potezo čez nekaj let lahko polnili brezžično,...

45 komentarjev

Prednaročila za Nokia Booklet 3G odprta

engadget - Kot je zadnje čase običajno za Nokiine naprave, se je tudi Booklet 3G že pojavil za prednaročilo v naši sosednji državi, Italiji. A cena je, za netbook, nadvse zanimiva. Nokia je napovedala, da bo za mali prenosnik, za katerega obljublja kar 12 ur avtonomije in ki bo imel vgrajen 3G modem ter A-GPS, zahtevala 570 €, a v to ceno niso bili vključeni davki. Cena v italijanski trgovini je tako vrtoglavih 700 €, a na srečo ne vključuje popustov, ki so povezani z vezavo v naročniško razmerje. Fantje na engadgetu sicer predvidevajo, da se bo po izidu cena nekoliko spustila, a bo verjetno za običajen netbook še vedno visoka.

In seveda se je prednaročilo že končalo...

38 komentarjev

Nokia World z dobro bero novosti

Nokia N97 Mini

vir: engadget
engadget - Nokia je na svojem Nokia World 2009 v Stuttgartu pokazala kar nekaj novosti s področja mobilnih telefonov, izmed katerih so nekatere v pogled javnosti ušle že prej, nekatere pa še ne. V prvo kategorijo spadajo uradne predstavitve in novi podatki za mobilna telefona N97 Mini in N900 ter njihov prvi poizkus vstopa na trg netbookov, Booklet 3G. Pravijo, da so z N97 ciljali predvsem na uporabnike socialnih omrežij, ki so na novincu dobro podprte, obenem pa pravijo še, da je N97 Mini najtanjši prijatelj na poti, ker so na telefon že nameščeni turistični vodiči iz serije Osamljeni Planet (Lonely Planet). Mini različica Nokie N97, ki se ponaša s 3,2 palčnim (rezistivnim) na dotik občutljivim zaslonom in fizično QWERTY tipkovnico, bo prosti prodaji stala 450...

12 komentarjev

Nokia Money kot nadomestek e-bančništvu

CNet - Nokia je včeraj napovedala novo storitev z imenom Nokia Money, ki bo uporabnikom omogočala plačevanje računov in pošiljanje denarja prek mobilnega telefona. Finci verjamejo, da bo nova storitev pomagala ljudem v ZDA in državah, ki trenutno nimajo dobre pokritosti z bankami. V mnogo državah namreč uporaba mobilnih telefonov presega uporabo bančnih računov, tako da imajo mnogi uporabniki mobilne telefonije omejen ali sploh nobenega dostopa do finančnih storitev.

Tako bo prek Nokia Money moč plačevati račune, kupovati razne vstopnice in vozovnice ipd, za kar se bodo povezali s podjetjem Obopay, kjer je Nokia manjšinski lastnik. Nova storitev bi naj delovala v različnih omrežjih, z več bankami in v končni fazi tudi na nenokiinih telefonih. Prvo predstavitev bomo videli prihodnji teden na Nokia World v Nemčiji, udejanjenje v praksi pa prihodnje leto.

12 komentarjev

Nokia bo izdala lasten netbook

Nokia Booklet 3G

vir: PC World
PC World - Nokia, ki je poznana predvsem po svojih telefonih, je očitno uvidela, da bo za svetlo prihodnost v teh temnih časih potrebno svojo linijo produktov razširiti in obogatiti. V luči tega so se Finci odločili na trg poslati svoj lasten netbook, imenovan Booklet 3G.

Kot je že iz imena razvidno (3G), bo pri slednjem velik poudarek na mobilnosti, saj bodo standardno podporo za 3G, HSDPA , WiFi in Bluetooth dopolnjevale Nokiine Ovi storitve, ki vključujejo Ovi Maps (vgrajen bo tudi GPS čip), Nokia Music Store, Ovi Files (shranjevanje vaših podatkov na oddaljeni lokaciji - v "oblakih") in obvezno integracijo z Ovi Suite-om za sinhronizacijo telefona z prenosnikom. Vse to bodo poganjala Okna 7.



Konfiguracija z...

41 komentarjev

Predstavljen ThinkPad X300

ThinkPad X300

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi je Lenovo predstavil najnovejši ultraprenosni računalnik, izvirno poimenovan X300, ki bo zelo očitno močno konkuriral Apple-u in njihovemu Macbook Air-u. Med tem ko so se pri Apple-u odločili za minimalizem in so svoje upe položili na brezžično povezljivost, so se pri Lenovo-tu odločili za nasproten korak in ponudili marsikatero izmed stvari, ki so jih kritiki ob predstavitvi očitali Macbook Air-u. X300 se tako ponaša ne samo z DVD pogonom in Ethernet priključkom, pač pa tudi s tremi USB priključki in podporo za brezžičen USB, 10 urno avtonomnostjo baterije ter 64 GB SSD diskom, vse to pa je skrito v ohišju s 13,3" ekranom, v najlažji konfiguraciji tehta 1.3 kilograma in je široko 1.85 cm (na najtanjšem delu,...

38 komentarjev

Škatlica s Pentiumom4

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so tako pozorni do nas manj srečnih ljudi, da so celo objavili slikico Pentium4 škatlice in njene notranjosti. Glede na to, da nas velika večina še dolgo ne bo videla česa takega, je pogled kar zanimiv. Najbolj zanimiv del škatlice poleg ogromnega hladilnika in samega procesorja sta seveda dva 64MB Samsungova PC800 RIMM modula. Torej so govorice o prilaganju pomnilnika k procesorjem resnične. Seveda pa ta pomnilnik ni zastonj, saj takšen paketek z 1.5GHz procesorjem stane okoli 1300$ ( sam procesor stane dobrih 800$ ) [:\\]. Pa še slikica:

3 komentarji