» »

Smart home

Smart home

cryptozaver ::

Gledam naprave Smart home in je morje ponudbe. Kaj kupit, da podpira Zigbee, BT... visi na wi-fi in omogoca oddaljen nadzor nekaj naprav (vticnice, luci, senzorji temperature, kamere, senzorje gibanja ...).

Primer: xiaomi hub2, vticnica, kamera ... vse to mislim da stane cca 100 eur.

Se kaka ideja, izkusnja?

nejc_nejc ::

A frižider maš na net prklopljen?

cryptozaver ::

Nimam. Rabim za vikend, nadzor, vklop naprav ipd

cryptozaver ::

Bom kar sam sebi odgovoril čisto za splošno deljenje izkušnje. Na enem drugem forumu zelo priporočajo shelly. Malo bolj resen produkt in precej dobre cene.

mihor ::

Shelly ima dobre produkte, uporabljam njihov modul za kontrolo garažnih vrat in dela BP.

Sicer predlagam, da si lokalno namestiš HomeAssistant skupaj z Zigbee donglom. Za naprave pa svetujem robo od Sonoffa in Ikee. Sonoff ima kvalitetne naprave, sploh kar se tiče raznih modulov za stikala, Ikea ima pa tudi recimo malo morje zelo dobrih in poceni naprav, ki delujejo prek Zigbee protokola. S pomočjo Zigbee2Mqtt jih lahko brez problema integriraš v HomeAssistant. Vsekakor si vzemi čas, rabiš kak Raspberry PI ali pa NAS (Synology IMHO bolje podpira USB driverje za Zigbee dongle - tega daj na USB podaljšek, če le lahko, bo boljši signal) in nekaj časa, da se vsega naučiš in vse pravilno skonfiguriraš. Ni preveč težko.

Seveda pa pri Zigbee mreži najbolj pazi, da boš imel dovolj "routerjev" (to so Zigbee naprave, ki so direktno priklopljene na el. omrežje in delujejo kot lokalna vozlišča), ker sicer ti naprave verjetno ne bodo dobro lovile po celem stanovanju/hiši. Recimo pametna 220V doza od Ikee je super, sploh za tistih 12 EUR al koliko je že.

Na HomeAssistant lahko sicer integriraš praktično vse WiFi naprave (prej za vsak slučaj preveri kompatibilnost) pa tudi mnoge, ki delujejo prek clouda, če ti ni problem, da imaš te naprave na cloudu.

Še nekaj glede kamer, sam uporabljam recimo Reolink, ki se tudi lepo integrira v HomeAssistant. Nisem pa se še preveč igračkal s tem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mihor ()

tomaz- ::

Aqara : vsa stikala v hiši, senzorji temperature in vlage po vseh prostorih, senzorji vrat, 4x kamera g2h pro ( fino je, ker je kamera hkrati tudi zigbee hub in ne rabiš nabavit posebej )
Shelly: dvoja garažna vrata
Nuki pro 4 z zunanjo tipkovnico: vhodna vrata
Meross: led trakovi za ambient lightning
Blebox releji: vse zunanje žaluzije in 1x bioklimatska pergola / odpiranje zapiranje lamel
Vse skupaj imam integrirano v home assistant in Apple home - z nobenim od naštetih proizvajalcev nimam nekih težav ( toktok po lesu )

p0ki ::

Aqara večina stvari, nekaj tudi sonoff, ki so flashani s tasmoto. Par esphome naprav, ki sem jih sam sestavil z esp32.
Vse teče na homeassistant, ki je na rpi4 8gb.
Je pa to projekt brez dna oziroma konca.
Večina na zigbee, ostalo na wifi.
"As far back as I can remember, I always wanted to be a gangster"

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: p0ki ()