» »

Mednarodno vozniško dovoljenje (IDP) - izdaja v tujini

Mednarodno vozniško dovoljenje (IDP) - izdaja v tujini

blink ::

Zanima me ali je možno dobiti mednarodno vozniško dovoljenje (IDP), ko si že v tujini? V SLO jih izdaja AMZS ampak glede na to, da gre zgolj za prevod ali je možno dobiti tudi v tujini npr. greš s SLO vozniškim dovoljenjem do ustrezne tuje institucije ki te stvari izdaja in dobiš npr. 3-letni IDP po Vienna konvenciji 1968?
Opazil sem, da obstajajo tudi spletne strani, kjer vneseš svoje podatke, fotografiraš, plačaš in dobiš digitalno in fizično verzijo (po pošti). Koliko je to legalno in preverljivo?

mojsterleo ::

Lahko preveriš pri pooblaščenih organizacijah v tujini, ali pa pooblastiš nekoga drugega, da postopek izpelje namesto tebe v Sloveniji.

Legon ::

Kolikor vem, ti lahko izdajo IDP samo v državi kjer je bilo izdano vozniško dovoljenje. Načeloma je vozniško ena prvih stvari, ki jih moraš "lokalizirat", če se preseliš v tujino.

IDPje lahko izdajajo samo državne institucije oziroma z njihove strani pooblaščeni koncesionarji, tako da spletne strani, ki ponujajo IDP so bolj kot ne scam. Oziroma drugače rečeno, kjerkoli bodo zadovoljni z "online" IDP, lahko mirno vozis z nacionalno vozniško. Dejansko število držav, kjer bi v praksi rabil IDP je zelo majhno. Osebno sem ga rabil točno 2x, pa sem vozil v ca 70 državah po celem svetu.

Na https://internationaldrivingpermit.org/ lahko za vsako državo preveriš, kdo ima dejansko koncesijo za izdajanje IDP.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Legon ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mednarodno vozniško dovoljenje - USA

Oddelek: Na cesti
347805 (3536) MisterM
»

7 dni na Floridi (Miami)

Oddelek: Loža
327311 (5919) Alfa Dog
»

Rent a car z nizko kavcijo - ljubljana

Oddelek: Na cesti
273248 (2360) xsum1
»

Voznisko dovoljenje Kanada

Oddelek: Loža
213425 (2818) furion

Več podobnih tem