» »

Delavnice programiranja in elektronike za otroke - ideje

Delavnice programiranja in elektronike za otroke - ideje

poweroff ::

S Codeweekom sem imel nekaj delavnic programiranja in elektronike za otroke (tretja triada osnovne šole), včeraj in danes smo imeli za punce iz socialno ogroženih družin.

V programu imamo kar nekaj stvari, iščem pa še ideje kaj bi lahko delali.

Včeraj so otroci izdelali napravo, ki s pomočjo ultrazvočnega senzorja meri razdaljo do ovire (v cm) in to izpisuje preko serijske konzole na računalnik. Če je ovira oddaljena pol metra ali manj, pa začne piskati. Frekvenca piskanja se z bližanjem ovire poveča. (Use case je na primer merjenje nivoja tekočine v sodu, zaznavanje prisotnosti predmeta (in delno detekcija: recimo v garažni hiši lahko z merjenjem razdalje od stropa dol ugotovimo ali je parkirno mesto prazno, ali je spodaj avto, ali morda kombi), zaznavanje odpiranja vrat,...).

Podvarianta je, da se naredi še ultrazvočni radar (tega sicer včeraj nismo delali), kjer je treba znati malo fizike (izračun hitrosti iz meritve razdalje).

Druga naprava (v bistvu je bilo to na istem boardu), je bilo magnetno stikalo, ki je v primeru, da je bilo zaprto prižgalo (na Arduino) vgrajeno LED diodo, ko se je stikalo odprlo, pa se je ta dioda ugasnila in prižgala zunanja ledica (ki so jo morali seveda zvezati gor). Seveda je bilo treba tudi izpisovati stanje stikala preko serijske konzole na računalnik. (Use case je: alarmna naprava, števec prometa,...).

V planu imamo tudi programiranje senzorja za temperaturo in vlago, ki bo podatke posredoval preko serijske konzole na računalnik (ampak senzorji še niso prišli). Imamo sicer 20 kompletov, tako da komot dela večja skupina otrok.

Danes pa otroci niso programirali, pač pa so pri kemijskih poskusih uporabili že sestavljene naprave, pri čemer smo jim razložili delovanje naprav. Naprave sem sicer sestavil jaz, če bi bilo časa več, bi skupina otrok sama sestavila tako napravo. Torej, naprave (temeljijo na Arduinu, podatke pošljemo na računalnik v Python aplikacijo, ki riše grafe):

- pH meter, pri čemer je bilo treba sondo umeriti, torej je treba uporabiti tudi nekaj znanja matematike (izračun linearne premice iz dveh točk in potem to formulo vkomponirati v program v Arduino). pH meter potem na računalniku "riše" krivuljo izmerjenega pHja, delovanje sonde pa smo potem preverili z indikatorjem s pH lističi.

- Detektor plinov (tudi alkohola, se pravi, alkotest). Senzorji sicer niso umerjeni, pokažemo samo kako zaznamo prisotnost plina. Oziroma, imamo celo dva umerjena senzorja, ki na računalnik "rišeta" zaznane vrednosti v ppm.

- Temperaturno tipalo, ki v živo "riše" graf temperature (to smo uporabili pri endotermnih in eksotermnih reakcijah).

- Detektor trdnih delcev, kjer prižgemo kresničko in potem merimo PM 10 in PM 2.5 delce.

- Naprava, ki meri vrednost UV indeksa, le-to izpiše na OLED zaslon in nas opozori kdaj se je treba namazati s sončno kremo (tega danes sicer nismo uporabili).

Skratka, iščem še kakšno idejo kaj bi lahko naredili. In sicer:

a) nekaj relativno preprostega, kar otroci sestavijo sami (na breadboardu), se pravi vsak sam sestavi in stestira svojo napravo
in
b) bolj kompleksno napravo, za katero (predhodno) izdelamo tudi PCB in potem skupina sestavi (in zlota) eno ali dve napravi. Po možnosti pa natisnemo še ohišje na 3D printerju, tako, da gredo otroci skozi cel proces razvoja prototipa.

Po možnosti naj bi bile ideje vezane na uporabo senzorjev. Razmišljal sem že o Hall efektu, čeprav bi se načeloma rad izognil vsemu, kar diši po visokih napetostih in močnih tokovih, da ne bi prišlo komu na misel kaj preveč šariti po električni napeljavi...
sudo poweroff

Highlag ::

Vse našteto je z 0-le kar mala znanost. Tak, da mi ni jasno kaj točno ste počeli z osnovnošolci in digitalnimi vezji...

Sam bi sestavil kak astabilni multivibrator z dvema lučkama, ki izmenično utripata. Relativno enostavna zadeva, katere delovanje bi verjetno bilo jasno tudi osnovnošolcem - seveda z nekaj razlage. Ob razlagi in menjavi komponent se da enostavno videti tudi učinke.
Never trust a computer you can't throw out a window

TheBlueOne ::

Na www.elektronik.si sem zasledil, da imajo tabore. Ce nisi od tam poglej kaj pocnejo.

HotBurek ::

Na naslednji delavnici nauči tamale (in sebe), kako te poizkuse poslikat, naredit video predstavitev in demonstracijo, ter spisat A4 list dokumentacije o sami napravi. Kje so te reči, ki jih naštevaš, vidne na web-u?

Pa še ideja: naredi board z 8 stikali, 8 diodami za prikaz BIN vrednost (on, off), ter 3 seven-segment prikazovalnikom za DEC vrednost (0-255), za bin to/from dec konverter. S stikalom vklopiš posamezni bit (diodo), sproti pa prikažeš DEC vrednost.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

garamond ::

Vidim da manjka še nekaj možnih senzorjev, iz katerih je možno marsikaj narediti:
  • NFC (tagi in reader)
    - skoraj vsak telefon je tudi senzor, je velik potencial za nadobudne za "hekanje" doma s parimi NFC značkami
    - lahko je aplikativna uporaba izven običajne uporabe: na primer značke za predvajanje glasbe. Če otroke povprašaš po idejah, se lahko spomnijo nepričakovanih načinov uporabe
  • Kamera
    - zaznava objektov
    - zaznava obraza in pošiljanje selfijev na Insta .... OK, tale predlog je trolanje :D
Upam pa da se punce in fantje naučijo tudi programiranja - ali so slučajno za to že imeli delavnice? Namreč občutek imam, da je poudarek tukaj na elektroniki.
Še zdaj se spomnim svojih osnovnošolskih časov in začetkov v LOGO.
A parody of extremism is impossible to differentiate from sincere extremism.

poweroff ::

Highlag je izjavil:

Vse našteto je z 0-le kar mala znanost. Tak, da mi ni jasno kaj točno ste počeli z osnovnošolci in digitalnimi vezji...

Ja in ne. Toliko fizike in kemije so osnovnošolci že imeli, da razumejo principe (npr. odboj zvoka, izračun oddaljenosti glede na hitrost zvoka, itd.), pa tudi matematika je relativno enostavna (pri umeritvi pH sonde). Nismo šli programirat kakšnega Kalmanovega filtra... 8-)

Mislim, večina teh tečajev bazira na tem, da programirajo razne lučke, kar se mi zdi rahlo neuporabno. Mislim, je fino za začetek, ampak merilec temperature je bistveno bolj uporabna zadeva. Sploh če greš z njim v laboratorij in ga pomočiš v zmes vodikovega peroksida in kalijevega jodida... 8-)

Kodo smo sicer uporabili mojo, ampak smo šli potem pogledat kaj koda dela in so jo malo spreminjali, da so bolje razumeli kako kakšno stvar kontrolirati. V bistvu smo uporabili par if stavkov, branje in zapisovanje vrednosti na pine, par izračunov...

Glede dokumentiranja, ja, imam zadeve poslikane, koda je na Githubu, opis in fotke sem objavil na svojem blogu. Za eno napravo pa še pripravljam bolj obširen in opisen blog post - nekaj malega je pa zaenkrat objavljeno tule: https://s5tech.net/viewtopic.php?f=7&t=... (slik ohišja še nisem objavil)

Tole je iz današnje delavnice:
https://github.com/MatejKovacic/Codewee...

Pa recimo pH meter je tudi malo bolj opisan:
https://github.com/MatejKovacic/pH_meter

V ostalih repozitorijih pa še ostale zadeve.

Glede zaznavanja obrazov... hehe, sodelujem z enimi dijaki, ki delajo "robotskega volkca". In bo notri imel tudi prepoznavo obrazov, uporabili bodo tole: https://www.pyimagesearch.com/2018/06/2...

Tam bodo (no, to je bil moj predlog, bomo videli kaj se bodo na koncu odločili), na RPi postavili access point, da se bodo lahko gor povezali s telefonom, gor bo kamera, prepoznavanje obrazov, štirje motorčki (na nogah) in UZ senzorji za zaznavanje ovir. Pa zvočnik, da bo "žival" zalajala, ko naleti na oviro. 8-)

Oni so se potem spomnili, da bi naredili prepoznavo obrazov, in trenutno delajo na tem. Ampak to se mi zdi že kar zahtevno, celo za razumeti (za osnovno šolo). To je vsekakor nad nivojem osnovne šole.

Drugače pa ja, NFC značke so odlična ideja.

Aja, z eno dijakinjo pa delava napravo, ki bo znala odčitati barvo in jo mapirati na eno izmed 12 glavnih ("osnovnih") barv in potem preko zvočnika povedati ime te barve. Kolikor sem gledal je samo delo s senzorjem relativno preprosto, tudi igranje WAV datoteke preko zvočnika je relativno enostavno za implementirat, glavni problem bo uporabiti evklidsko razdaljo (dijakinja je v 2. letniku). Tako da taka reč tudi za mlajše otroke odpade. Bi pa lahko naredil, da recimo odčita barvo in potem barvna dioda zasveti v istem odtenku barve (recimo za nočno ugotavljanje kakšne barve je nek predmet).
sudo poweroff

Blazzz ::

Mogoče preprost robot z dvema servomotorjema in uporom občutljivim na svetlobo?

krneki0001 ::

Matthai, robot voden z gibi in senzorjem, da ko pride pred steno, se obrne stran.

S tamalo doma iz lego kock (mindstorm) delava robota, ki se bo pred steno obrnil. Tamala je stara 6 let in jo to zanima.


Kasneje pa pride še vodenje z gibi, zraven bo pa znal še malo plesat na muziko.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: madviper ()

jernejl ::

Če gre za programiranje, bi jaz raje začel z osnovami, kot pa s sestavljanjem digitalnih vezij in serijskimi komunikacijami, za katere sem precej skeptičen, če jih osnovnošolci razumejo.

V osnovni šoli smo po zaslonu preganjali logo želvo (mislim da se še zmeraj organizirajo tudi šolska tekmovanja), na faksu pa smo sprva na zaslonu risali razne oblike, sestavljene iz zvezdic.
Če je to premalo zanimivo, se lahko uporabi recimo kakšno fizično želvo, ki riše na papir.

https://rootrobotics.com/products/root-...
Zahtevnost likov, ki jih je treba narisati, se pa prilagaja starosti in znanju učencev. Najmlajši rišejo pravokotnike, srednji hiše, naprednejši pa sladoledni kornet s tremi kepicami na vrhu.
Na ta način je treba vklopiti možgane in pokazati nekaj matematičnega znanja, vsaka napaka pa je kaznovana s tem, da je slika "pokvarjena" :)

Alternativa je recimo kakšna robotska roka, s katero se prav tako lahko riše in piše:
https://www.dobot.cc/dobot-magician/pro...
Tudi takšne vaje smo delali na faksu (seveda z bolj resnim robotom), pa so marsikomu predstavljale kar velik izziv.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jernejl ()

krneki0001 ::

V tem dela pri nas 6letnica in ji je full zanimivo, ko maček hodi po "stopnicah" in za vsako prehojeno "stopnico" zamijavka.
https://scratch.mit.edu/
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: madviper ()

garamond ::

Ja, precej ambiciozne delavnice. Upam, da jim uspe narediti zaznavo obrazov!

poweroff je izjavil:

Aja, z eno dijakinjo pa delava napravo, ki bo znala odčitati barvo in jo mapirati na eno izmed 12 glavnih ("osnovnih") barv in potem preko zvočnika povedati ime te barve. Kolikor sem gledal je samo delo s senzorjem relativno preprosto, tudi igranje WAV datoteke preko zvočnika je relativno enostavno za implementirat, glavni problem bo uporabiti evklidsko razdaljo (dijakinja je v 2. letniku). Tako da taka reč tudi za mlajše otroke odpade. Bi pa lahko naredil, da recimo odčita barvo in potem barvna dioda zasveti v istem odtenku barve (recimo za nočno ugotavljanje kakšne barve je nek predmet).
Kaj pa, če bi tukaj malo transformirali podatke - uporabi drug barvni sistem kot pa RGB. Ja, taki so senzorji. Ja, človeško oko tudi zaznava v RGB. Če pa se RGB čudežno pretvori v HSV / HSL / CMYK pa je kategorizacija barv lahko bistveno lažja. Pri HSV bi bilo potrebno preveriti koliko je velik kot z if stavki, ter dodati še izjemi za belo in črno. (Nekoliko ugibam kako je narejeno.)

Po drugi strani tudi možgani preračunajo RGB v drug barvni sistem (na primer NCS) preden začnejo z resnim procesiranjem vizualnih informacij. Tako da si lahko tudi vi drznete uporabiti HSV :D Smisel učenja bi bil še vedno dosežen.
A parody of extremism is impossible to differentiate from sincere extremism.

poweroff ::

Aja, sem pozabil povedat, da so ostale dni otroci programirali, in sicer s Scratchem. Tako da osnove programiranja so že imeli. Tukaj pa je bila ideja pokazati jim kako so te stvari bolj praktično uporabne.


Blazzz - na Githubu imam programček SweepLight - kao robotek, ki poišče najmočnejši vir svetlobe in se obrne proti njemu. V resnici je zgolj servo motorček s fotocelico.

Tole je blog zapis: https://telefoncek.si/2017/10/19/codewe...

Tole pa povezava elektronike in kemije: https://telefoncek.si/2018/07/04/sola-e...
sudo poweroff

bajsibajsi ::

Nekaj prirocnih idej je zbranih na http://www.circuitstoday.com/simple-ele... (npr. pozarni alarm deluje precej kul, pa ni prevec tezavno za narediti).

Goegoff ::

poweroff je izjavil:

V planu imamo tudi programiranje senzorja za temperaturo in vlago, ki bo podatke posredoval preko serijske konzole na računalnik (ampak senzorji še niso prišli).


S senzorji za vlago (in mogoče tudi temperaturo) bi se verjetno dalo narediti avtomatizirano namakalno napravo za sobne rastline?

TheBlueOne ::

Goegoff je izjavil:

poweroff je izjavil:

V planu imamo tudi programiranje senzorja za temperaturo in vlago, ki bo podatke posredoval preko serijske konzole na računalnik (ampak senzorji še niso prišli).


S senzorji za vlago (in mogoče tudi temperaturo) bi se verjetno dalo narediti avtomatizirano namakalno napravo za sobne rastline?


Zal zelo tezko. :) Vlago v prsti se praviloma dlje meri z induktivnimi senzorji in ne obicajnimi za relativno vlaznost. Problem imas tudi pri doziranju vode, ker noces, da tece povsod. To narediti robustno je bolj tezko, kot si mislis.

Kakor sem ze omenil, pridruzite se njim:

https://www.elektronik.si/phpBB2/viewto...

imajo premisljen koncept...

Zgodovina sprememb…

link_up ::

lego boost je super za take male otroke.

Drugace pa ne rauzmem komentatorjev, ki pravijo, da je serijska povezava out-of-scope. Prav tako vsa elektronika, s cimer se globoko ne strinjam. Povezovanje realnega sveta je precej bolj poucno, kot kucat kodo za scratchija...
In and Out

krneki0001 ::

Kucat kodo za scratchija je uvod, da se otroci spoznajo s programiranjem. Da spoznajo zanke, da spoznajo vejitve in podobno. Že 6 letni otrok z veseljem dela s scratchem.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: madviper ()

link_up ::

krneki0001 je izjavil:

Kucat kodo za scratchija je uvod, da se otroci spoznajo s programiranjem. Da spoznajo zanke, da spoznajo vejitve in podobno. Že 6 letni otrok z veseljem dela s scratchem.

Seveda se strinjam, da ni nic slabega v tem...ampak bistveno bolj zanimivo je, ce se ledica priziga.
In and Out

krneki0001 ::

Ja, je. Samo osnove mora dobit, da bo potem lahko to sprogramiral, da se ledica prižiga in ugaša.
Zato je meni LEGO toliko bolj všeč, ker lahko otroku dam možnost, da sestavi zadevo in jo potem še sprogramira, pa ko vidi, da je narobe sestavljeno, popravi tako s kockami, kot v programu.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: madviper ()

Invictus ::

Saj imaš na internetu cel kup projektov za Raspberry Pi in scratch. Celo scratch za malino obstaja, pa lahko ledice žgeš...

https://www.raspberrypi.org/blog/scratc...

Delajo tudi na verziji 3.0
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

TheBlueOne ::

Arduino je bolj primeren za otroke, je manj kompliciran.

Pika na i ::

Pohvalno, res.
A imajo otroci zdaj v OŠ še tehnični pouk?

poweroff ::

TheBlueOne je izjavil:


Zal zelo tezko. :) Vlago v prsti se praviloma dlje meri z induktivnimi senzorji in ne obicajnimi za relativno vlaznost. Problem imas tudi pri doziranju vode, ker noces, da tece povsod. To narediti robustno je bolj tezko, kot si mislis.

Kakor sem ze omenil, pridruzite se njim:

https://www.elektronik.si/phpBB2/viewto...

Ja, za vlaznost zemlje sem ze gledal senzorje, so relativno poceni in enostavni. Da pa voda ne tece povsod bi bil pa izziv, ja.

Drugace pa ze sodelujemo z Drustvom elektronikov, s5tech.net.
sudo poweroff

TheBlueOne ::

Drugace jaz bi otrokom dal delat druge stvari, manj teorije in programiranja, vec igranja. Otroci praviloma vse delajo obratno kot mi, ker imajo ves cas na svetu. Ce jim das programiranje in se samo prizge LED bo veselja morda za en dan.

Jaz bi delal kaksne avte, ki jih morda vodi Arduino, kjer naredijo avto. Praviloma morajo osvojiti se bolj osnove, kako obdelovati materiale, kako se jih spenja itn. Potem pa kaksen koncept tekmovanja.

LEGO je super, ampak se ucis bolj razmisljanja, kot pa kako zadeve delujejo. Kar sem imel namen narediti, ko bodo otroci je CNC, ki rezka po skeniranih skicah. Stopnja 2, da sami vpisujejo koordinate in naredijo izrez, stopnja 3 vektorsko risanje v CNC za dosti starejse.

Ko gledam industrijo je za bodoce tehnike super poznati:
- Programiranje
- CNC tehnologije
- Nacini obdelovanja (katastrofalno znanje pri vseh generacijah)
- Elektronika osnove

krneki0001 ::

TheBlueOne je izjavil:

Drugace jaz bi otrokom dal delat druge stvari, manj teorije in programiranja, vec igranja.


LEGO Boost
LEGO mindstorm
LEGO Technic
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Truga ()

link_up ::

Pri meni ta starejsa(6) zna sprogramirati asterisk centralo, katera potem po njeni volji posreduje klic. Zmozni so veliko vec, kot si mislimo. Zato je treba zaceti pri osnovah, katere pa so zame bistveno bolj low level, kot pisanje programov...555 je super start!
In and Out

TheBlueOne ::

krneki0001 je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Drugace jaz bi otrokom dal delat druge stvari, manj teorije in programiranja, vec igranja.


LEGO Boost
LEGO mindstorm
LEGO Technic



Brez skrbi, poznam, sem odrastel z LEGO kockami, svoj cas imel zeljo delat za LEGO. :) Kot osnova super, super koncept, ker samo vrzes denar in otroci se ucijo.

Ampak na drugi strani pa vse to otroci zelo hitro prerastejo in se ne naucijo nic o:
- Materialih
- Obdelava materialov
- Integracija tehnologij

Za moj okus je LEGO za lene starse ali taksne, ki jih tehnika nekoliko manj zanima, modelarstvo pa za tiste, ki so sami malo otroci in so intuziasti za tehniko.

link_up ::

poweroff je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:


Zal zelo tezko. :) Vlago v prsti se praviloma dlje meri z induktivnimi senzorji in ne obicajnimi za relativno vlaznost. Problem imas tudi pri doziranju vode, ker noces, da tece povsod. To narediti robustno je bolj tezko, kot si mislis.

Kakor sem ze omenil, pridruzite se njim:

https://www.elektronik.si/phpBB2/viewto...

Ja, za vlaznost zemlje sem ze gledal senzorje, so relativno poceni in enostavni. Da pa voda ne tece povsod bi bil pa izziv, ja.

Drugace pa ze sodelujemo z Drustvom elektronikov, s5tech.net.


tisti senzorji so tako poceni zaradi tega, ker 1,2,3 oksidirajo in postanejo zanic. Niso nekaj, kar bi imel skos v zemlji.
In and Out

TheBlueOne ::

link_up je izjavil:



tisti senzorji so tako poceni zaradi tega, ker 1,2,3 oksidirajo in postanejo zanic. Niso nekaj, kar bi imel skos v zemlji.


Ni nujno, imas induktivne izolirane s plastiko.

krneki0001 ::

TheBlueOne je izjavil:

Za moj okus je LEGO za lene starse ali taksne, ki jih tehnika nekoliko manj zanima, modelarstvo pa za tiste, ki so sami malo otroci in so intuziasti za tehniko.


Midva s tamalo kr dosti presediva ob lego kockah in sestavljava ogromno različnih stvari. Pustim pa otroku, da si čisto sam sestavi kar mu paše, da še domišljija dela.

Sem naročil s kitajske 2 komada (upam da ne bodo na meji zaplenili):
https://www.banggood.com/Lepin-20033-39...

Je konkretno cenejši od tega:
https://www.amazon.com/LEGO-Technic-Tra...

Samo napisa LEGO nima. Bova imela dirke, pa nadgradnje s preostalimi lego kockami.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: madviper ()

TheBlueOne ::

@nebivedu sam ne bi pocel drugace. :) Kasneje bi dodal modelarstvo, ker sem sam malo froc in bi bil super izgovor zaradi didakticne vrednosti za otroke.

krneki0001 ::

Kot zanimivost: Imava za sestavit eno RC toyoto hillux (1:10 - vsi deli razen pokrova so kovinski) in sedaj čakava luči, da jih bova zmontirala v ohišje, potem pa še malo elektronike, da se bodo smerniki prižigal, ko bo zavijal, rikverc luči, ko bo šel nazaj in podobno. Zadeva ima celo menjalnik in prestavlja 2WD, 4WD in 4WD low range (rock crawler). Ampak to bo za takrat, ko bo kako deževno obdobje.

Gre za enak model, samo da imam original od Tamye
https://www.banggood.com/HG-P407-2_4G-4...
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: madviper ()

poweroff ::

Kratek update...

Torej, to delavnico smo pozimi uspešno izvedli... En dan smo obiskali tudi kemijski laboratorij na IJS in delali kemijske poskuse ter pri tem uporabili različne senzorje.

Dogodka se je udeležila tudi deklica, ki je je govorila, da sovraži kemijo, ker nič ne razume.

Te dni od vodje Codeweeka dobim mail, da se je ta ista deklica pred kratkim udeležila še ene Codeweekove delavnice. In tam je povedala, da je zaradi zimske delavnice in ekipe, ki jo je pripravila vzljubila kemijo in - letos jo bo imela zaključeno 5.

:)
sudo poweroff

WizzardOfOZ ::

Odlično.

Boste mel kej tudi za sedemletnike med letnimi počitnicami?

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

V začetku julija imamo Šolo eksperimentalne kemije, ki je pa žal že zasedena, pa tudi sicer je namenjena malo starejšim (od 6. razreda dalje). Je pa res, da imamo vsako leto tudi kakšnega mlajšega, recimo 1. ali 2. razred.

Codeweek pa bo imel še nekaj, najbolje, da preveriš na njihovi strani. Poleti jaz sicer ne bom imel delavnic, sem pa Codeweeku posodil kup opreme.
sudo poweroff

WizzardOfOZ ::

Hvala.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Back to robotika

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
172493 (1759)    -S\/\/-  
»

Izdelava iger za otroke

Oddelek: Programska oprema
182153 (1570) TheBlueOne
»

Avtomatika za sončni kolektor (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5510784 (6948) FX6300B
»

Domači projekt

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
426693 (3454) poweroff
»

robot za n00be

Oddelek: Strojna oprema
153596 (3152) Siddh

Več podobnih tem