» »

JEK 2

JEK 2

Temo vidijo: vsi
««
115 / 117
»»

fujtajksel ::

Varius je izjavil:

... Nekaj bo morda še splošno povišanje porabe (ali pa tudi ne, ker v Nemčiji recimo poraba elektrike že leta upada, pri nas pa že dolga leta stagnira, učinkovitosti naprav se namreč povečujejo)


To da v DE poraba upada ni dobro znamenje in je rezultat drage energije oz selitve vseh energetsko-intenzivnih dejavnosti na Kitajsko ipd, ne pa učinkovitejše rabe energije. Tudi pri nas je Talum moral ugasnit elektrolizo, Acroni pa je imel dobiček od preprodaje prej zakupljene elektrike, ne od pločevine. Če se bo Evropa še naprej deindustrializirala bomo kmalu vsi skup v riti. Problem je da se gremo malo preveč brezglav zeleni prehod ne glede na ceno in smo obenem zaradi UA&RU nacionalistov in podpihovanja s strani domnevnih USA zaveznikov brez poceni ruskega plina.

Varius ::

Ne gre za to, tudi učinkovitejša raba energije zelo prispeva k zmanjšanju porabe v DE in ostalih dražavah. In ne gre samo za Nemčijo. Sicer pa je naravna za vsako razvito državo da se s časom povečuje delež terciarnih dejavnosti (trgovina, turizem), ki niso enegetsko intenzivne.

Germany: Germany has experienced a decrease in electricity consumption despite economic growth, primarily due to energy efficiency measures, increased use of renewable energy, and structural changes in the economy.

United Kingdom: The UK has seen a decline in electricity consumption since the mid-2000s, attributed to factors such as energy efficiency improvements in households and businesses, changes in industrial activity, and government policies promoting renewable energy.

Italy: Italy has also witnessed a decrease in electricity consumption, driven by energy efficiency programs, changes in industrial activity, and the adoption of renewable energy sources.

Spain: Spain experienced a decline in electricity consumption following the global financial crisis in 2008, and while consumption has fluctuated since then, overall trends show a decrease, partly due to energy efficiency measures and changes in industrial production.


Denmark: Denmark has seen a decrease in electricity consumption despite economic growth, thanks to energy efficiency measures, improvements in building standards, and increased use of renewable energy.

Sweden: Sweden has experienced a decline in electricity consumption due to energy efficiency improvements in industry and buildings, as well as a shift towards more energy-efficient appliances and lighting.

Poraba se ne znižuje samo v industriji, ampak tudi v gospodinjstvih, primer UK:

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Varius ()

Varius ::

Problem je da se gremo malo preveč brezglav zeleni prehod ne glede na ceno

Prehod ni brezglav, primarni razlog za releni prehod pa ni nič drugega kot nizka cena energije.

blay44 ::

Doran je izjavil:

Mislim da kar prav navaja, citiram (plus treba je vedet da je spodnji vir že 5 let star, tako da danes so stroški se višji od navedenega, ker cena surovin in gradbenih materialov se je precej povišala, plus povišala se je cena kreditev):

"Analiza priznane svetovalne hiše Lazard (Lazard's Levelized Cost of Energy Analysis, 2018) navaja, da so napovedane povprečne svetovne cene za gradnjo novih jedrskih elektrarn (stroški kapitala - "capital costs" v obliki tako imenovanih stroškov preko noči - "overnight costs") v rangu med 5.900- 11.000 EUR/kW. Za 1200 MW reaktor (model AP1000, Westinghouse, ZDA, katerega podjetje Gen energija pogosto navaja kot preferenco za NEK2) bi bili stroški kapitala (kar je približno 60% celotnih stroškov) med 7-13 milijard EUR, celotni stroški (skupaj z obratovalnimi in vzdrževalnimi stroški, kar predstavlja približno 40%), pa v rangu med 11,5-21,5 milijard EUR.

Za 1600 MW reaktor (model EPR, Francija, katerega podjetje Gen energija tudi omenja kot možnost za NEK2) pa bi znašali stroški kapitala med 9,5-17,5 milijard EUR, celotni stroški pa bi dosegli že enormnih 16-29 milijard EUR. Predvidena modela za NEK2 (oba sta tip PWR) bi proizvedla približno 9 oziroma12 TWh elektrike na leto (NEK1 proizvede približno 6 TWh letno, od teh polovica pripada Hrvaški). Srednja ocena celotnih stroškov za projekt NEK2 bi torej bila v rangu najmanj 15 milijard EUR (cena za okrog 10 TEŠ6), kar predstavlja za okrog 3-5 krat višje celotne stroške, kot jih za projekt NEK2 trenutno ocenjuje podjetje Gen energija (trenutna ocena je 3,5-5 milijard EUR, ki pa je bila narejena pred več kot 10 leti, zato je močno zastarela). Nova ocena stroškov bi predstavljala približno eno tretjino slovenskega BDP v letu 2018 (46 milijard EUR), ki pa bi bila zaradi predvidene rasti stroškov za izgradnjo jedrskih reaktorjev v prihodnjih letih še mnogo višja, še zlasti leta 2037, ko naj bi po časovnici podjetja Gen energija začeli graditi NEK2.

V prvi oceni stroškov za takšne mega-projekte v večini primerov ni upoštevan podatek glede zelo običajnih prekoračitev teh stroškov tekom procesa od predloga do realizacije, predvsem zaradi podražitev financiranja oziroma kapitala ter zamud zaradi podaljšanja dobe izgradnje (prekoračeni stroški - "overrun costs"), ki je po statistiki za več kot 80% vseh reaktorjev na svetu v rangu od 100- 300%, v poprečju pa več kot 200%."

Poceni sanje, draga resničnost: Zakaj je jedrska industrija v zatonu in kakšni bi bili realni stroški postavitve NEK2
https://focus.si/wp-content/uploads/201...

In pazi to, v tej ceni "celotnih stroškov" sploh ni stroškov gradnje trajnega odlagališča za visoko radioaktivne odpadke, ter stroškov razgranje elekrarne, kar skupaj zlahka še dodatno nanese preko 10 milijard evrov.

+1
Sem mislil, da edini tako razmišljam.
Cena skladiščenja odpadkov pa je neskončna, kar se vidi že pri 40l et starih skladiščih.

fujtajksel ::

Varius je izjavil:

Problem je da se gremo malo preveč brezglav zeleni prehod ne glede na ceno

Prehod ni brezglav, primarni razlog za releni prehod pa ni nič drugega kot nizka cena energije.


Cena "zelene" energije ni tako blazno nizka, kot jo kažejo Lazardove LCOE številke.
Ker pač LCOE iz sonca in vetra ni isto kot LCOE iz dispatchable power.
Dokler smo tako zaostali kot smo in ob sončnih dneh kurimo premog in plin, je sicer res neumno da ne štepamo panelov kolikor hitro je mogoče (s čimmanj vložka in ne da bi pod zeleno pretvezo degradirali okolje). Od nekega deleža naprej pa moraš hkrati dodajat storage, ki še zdaleč ni poceni. Oziroma zagotovit dispatchable power, ob tem da je treba v tej vlogi najprej z nečim nadomestit premog. Karkoli bo, bodo potrebna velika vlaganja. Ni fajn obet za položnice, žal.

Varius ::

Je overall 3x cenejše od nove jedrske elektrarne. 20 % solarja v miksu gre brez težav, brez dodatnega shranjevanja (samo že obstoječe). Dodaš 10 % geotermalnih, 10 % lesne biomase (dispatchable power), ostalo pa hidro energija pa je.

Karkoli bo, bodo potrebna velika vlaganja. Ni fajn obet za položnice, žal.

Poceni ali ne, še vedno je 3x manj kot pri jedrski opciji, vključno z vsem. Teš6 je stal 1,4 milijarde, JEK2 bi stal 20 milijard evrov. Predelava teš6 na lesno bimaso pa ranga 200 milijonov evrov, kar je dobesedno 100x MANJ kot pa nova jedrska elektrarna, relativno gledano je to drobiž..

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Varius ()

Unilseptij ::

Varius je izjavil:

Daj vsaj kak realen predlog ne pa nerealen, bistveno povecati % hidro spada pod nerealne, ne pozabit da je v celotnem energetskem miksu tudi ogrevanje ne samo elektrika in v celotnem miksu ima hidro trenutno zgolj 10%.

Govoril sem o porabi elektrike, moj miks se nanaša na elektriko. Hidro predstavlja že 42 % miksa elektrike, tako da do 60 % ni več daleč in glede na študije potenciala lahko delež hidroelektrarn več kot podvojimo, kajti študije kažejo da v Sloveniji trenutno izkoriščamo samo 45 % hidro potenciala.

Vir:
https://www.gov.si/novice/2024-01-17-iz...


Poglejmo malo še ta graf, ker zelo dobro predstavi problem. Malo sem se pogovoril s ChatGPT-jem in zgornji graf sva vzela za osnovo... potem sva rekla, naj se upošteva 50% rast potreb po el. energiji do leta 2053 in naj se upošteva še, da ne bomo imeli NEK-a in da bomo termo generacijo zmanjšali na tretjino današnje. Ko je vse preračunal je dal ven tole:


Torej, brez NEK in večine TEŠ-a ter z upoštevanjem 50% rasti potreb je očitno, da "zmanjka" več kot pol kapacitet. Tudi če podvojimo hidro in damo sonce na 20% (kar je zgornja meja, da je omrežje še kolikor toliko stabilno, če ni shranjevalnikov) še zmeraj zmanjka ravno za toliko kot trenutno daje NEK (torej našo polovico).
Na kratko, vse to, kar pravite zagovorniki zelenih rešitev (sicer se tudi samo štejem mednje, samo ne za vsako ceno in predvsem ne na napačnih predpostavkah) bo potrebno storiti (podvojiti hidro kapacitete, početveriti solarno generacijo, itd.) pa še vedno ne bo dovolj, če ne zgradimo še NEK2 oziroma ga ne nadomestimo z uvozom.

starfotr ::

Dejstvo je, da Avstrija lobira na polno, da sesuje nuklearko 2. Ker to za njih pomemni ogromen biznis prodaje hidro energije nam za ceno, ki jo bodo poslali v nebo. Wink wink, ne bomo imeli nobene druge izbire, monopol bo in posledično astronomsko visoke cene.

Nek 1 in TEŠ 6 bomo zaprli. NEK zaradi starosti. TEŠ 6 pa zaradi neumnosti.

Sužnji bomo brez nove nuklearke.

miha98 ::

Na finskem so gradili jedrsko elektrarno olkiluoto 3, ena naša firma iz Ptuja. Mislim, da se imenuje RM Vuk. Mogoče bi lahko ponudili kej nižjo ceno za svoja inštalacijska, elektro , cevarska dela. Pa ne simpatiziram z njimi, da nebo kdo mislil da kaj promoviram. Nikdar bil tam... :)

gruntfürmich ::

fikus_ je izjavil:

Edino RU imajo reaktor s katerim predelujejo izrabljeno gorivo v gorivo za ponovno uporabo.
Kaj delajo drugi?! Dodatno bogatijo?!

ne bluzi če ne poznaš tehnologije.

v samem gorivu je zelo malo urana 235, recimo 4%. tako da ti je vseeno če celega pokuriš ali ne, ker ti ostane 96% visoko radioaktivne svinjarije ki jo moraš nadzorovati.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Utk ::

starfotr je izjavil:

Dejstvo je, da Avstrija lobira na polno, da sesuje nuklearko 2. Ker to za njih pomemni ogromen biznis prodaje hidro energije nam za ceno, ki jo bodo poslali v nebo. Wink wink, ne bomo imeli nobene druge izbire, monopol bo in posledično astronomsko visoke cene.

Nek 1 in TEŠ 6 bomo zaprli. NEK zaradi starosti. TEŠ 6 pa zaradi neumnosti.

Sužnji bomo brez nove nuklearke.

Morda bomo res sužnji, ampak ne zarad tistih, ki smo proti taki JEK2 kot nam je skušajo prodat, ampak zarad tistih, ki nam nočejo prodat take JEK2 kot jo hočemo.
Ker kakršenkoli JEK2 za kakršnokoli ceno, tega pač nočemo, ker to je lahko še slabše kot suženjstvo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

fikus_ ::

gruntfürmich je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Edino RU imajo reaktor s katerim predelujejo izrabljeno gorivo v gorivo za ponovno uporabo.
Kaj delajo drugi?! Dodatno bogatijo?!

ne bluzi če ne poznaš tehnologije.

v samem gorivu je zelo malo urana 235, recimo 4%. tako da ti je vseeno če celega pokuriš ali ne, ker ti ostane 96% visoko radioaktivne svinjarije ki jo moraš nadzorovati.


Ne bluzi, če ne poznaš zadeve!
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

roCkY ::

Dajte mi prosim razložit kako brez jedrske v trenutni vremenski situaciji? Čez 20-40 let ko bodo vse trenutne jedrske zaprte. Trenutno defacto jedrska Francija rešuje "EKO" Nemčijo in celotno EU. Nemčija momentalno uvaža cca. četrtino elektrike. Eol je rekel ne pa zemlja je pol dneva obrnjena od sonca s tem da smo sredi maja ne decembra.
In ja ne mi o vodnih rezervoarjih ker pol države zalili ne bomo namesto ene lokacije jedrske elektrarne, ki jo nenazadnje že imamo in nekje v bljižini v prihodnosti skladišče odpadkov, če ne bo neke mega lokacije nekje drugje.
https://app.electricitymaps.com/zone/DE

Utk ::

Trenutno TEŠ6 ne dela. Lani istočasno ni delala JEK niti TEŠ6. Smo bli zato brez elektrike? Smo imeli zato dražjo elektriko?

fikus_ ::

Npr. za predvidene TEŠ inJEK remonte se zakupi elektriko vnaprej (če ne zafrknejo), za nepredvidene dogodke pa kupiš elektriko na trgu po tedaj veljavnih cenah. Kot končni uporabnik tisti trenutek ne občutiš spremembe cene, lahko pa na dolgi rok. Čuti jo pa trgovec, ki mora na horuk iti iskati elektriko na trg, lahko ga pokoplje.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

roCkY ::

Ja bili smo in smo odvisni od Francije!
Cena lastnega obrata proti dnevni trg? Dolgoročno je sigurno lastni obrat cenejši. Mora biti sicer je narobe financiran in voden!

In ja čez 20 let ne bo ne teš6 ne NUK1.

Skratka vprašal si po lanskerm snegu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roCkY ()

Utk ::

fikus_ je izjavil:

Npr. za predvidene TEŠ inJEK remonte se zakupi elektriko vnaprej (če ne zafrknejo), za nepredvidene dogodke pa kupiš elektriko na trgu po tedaj veljavnih cenah. Kot končni uporabnik tisti trenutek ne občutiš spremembe cene, lahko pa na dolgi rok. Čuti jo pa trgovec, ki mora na horuk iti iskati elektriko na trg, lahko ga pokoplje.

In kaj bo tu na horuk, če se ve vsaj 10 let vnaprej kdaj se bo JEK ugasnil?

Dolgoročno je sigurno lastni obrat cenejši. Mora biti sicer je narobe financiran in voden!

TEŠ6.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

fikus_ ::

Poglej kaj si pisal in na tisto sem ti odgovarjal!
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Utk ::

Ti poglej o čem se menimo. O tem kje bomo dobili elektriko brez JEK2 ko ugasnemo JEK.

mertseger ::

Lonsarg je izjavil:



Glavni resitelj ki bi lahko zimo resil pa je veter. Veterni mix je za povecat na ene 50% ce hocemo nadomestit TES/Jedrsko pozimi.


Super model, sedaj si rešil problem slovenske energetske oskrbe v enem stavku par desetinam strokovjakov ni uspelo. Samo napiši še študijo (z enim stavkom) pa prodaj za dobre denarje :)):)).

Ne se smešit s takimi.

fikus_ ::

Utk je izjavil:

Ti poglej o čem se menimo. O tem kje bomo dobili elektriko brez JEK2 ko ugasnemo JEK.


Ti naj naslikam, na kaj sem odgovarjal?!

"Trenutno TEŠ6 ne dela. Lani istočasno ni delala JEK niti TEŠ6. Smo bli zato brez elektrike? Smo imeli zato dražjo elektriko?"
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Utk ::

Poglej kontekst ali pa utihni.

mertseger ::

Utk je izjavil:

Trenutno TEŠ6 ne dela. Lani istočasno ni delala JEK niti TEŠ6. Smo bli zato brez elektrike? Smo imeli zato dražjo elektriko?


Zaradi sončnih elektrarn ki delajo negativno ceno čez dan na trgu se TEŠ-u finančno ne splača delat ker ga ne moreš za 12 ur vklaplja. Zvečer ko/če zmanjka se pa kupi na trgu po primerno višji ceni. Saj na koncu o ceno tako potrošniki plačamo, brez skrbi da je ne bo država ali trgovci.

starfotr ::

Ti pač ne veš, da smo lani 98 % časa uvažali elektriko, torej nismo bili samozadostni.

TEŠ je super, da ga imamo. Brez TEŠa bi bili res v težavah. Tehnično in ekonomsko gledano. Ne politično.

Utk ::

mertseger je izjavil:

Utk je izjavil:

Trenutno TEŠ6 ne dela. Lani istočasno ni delala JEK niti TEŠ6. Smo bli zato brez elektrike? Smo imeli zato dražjo elektriko?


Zaradi sončnih elektrarn ki delajo negativno ceno čez dan na trgu se TEŠ-u finančno ne splača delat ker ga ne moreš za 12 ur vklaplja. Zvečer ko/če zmanjka se pa kupi na trgu po primerno višji ceni. Saj na koncu o ceno tako potrošniki plačamo, brez skrbi da je ne bo država ali trgovci.

Normalno, ampak enako plačamo elektriko iz TEŠ-a, JEK-a, naših sončnih panelov in iz bosanskih termoelektrarn. Vse plačamo po isti ceni. Kdo kolk vmes zasluži pa ni naš problem, ker od tega nimamo nič.

kow ::

Drzava naj da na referendum bolj konkretno vprasanje. Ste za neruski/nekitajski 1GW-1.3GW reaktor v krskem za cirka 10 milijard. To bi bilo posteno vprasanje. Vse ostalo je bullshit.

Seveda bi potem morala slediti vecmesecna intenzivna javna razprava ali je cena vsaj priblizno dosegljiva.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

fikus_ ::

Utk je izjavil:

Poglej kontekst ali pa utihni.


Aha tokrat ko si pihnil mimo, bi moral šteti kontekst.

PS saj si pred kratkim priznal, da že dve leti trolaš, tako da vprašanje, če te je za resno jemat.


kow je izjavil:

Drzava naj da na referendum bolj konkretno vprasanje. Ste za neruski/nekitajski 1GW-1.3GW reaktor v krskem za cirka 10 milijard. To bi bilo posteno vprasanje. Vse ostalo je bullshit.

Seveda bi potem morala slediti vecmesecna intenzivna javna razprava ali je cena vsaj priblizno dosegljiva.


Se vrtijo št. celo do 20 mlrd. Ne vem, ali je v to všteta korupcija ali ne.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: fikus_ ()

gruntfürmich ::

kow je izjavil:

Drzava naj da na referendum bolj konkretno vprasanje. Ste za neruski/nekitajski 1GW-1.3GW reaktor v krskem za cirka 10 milijard. To bi bilo posteno vprasanje. Vse ostalo je bullshit.
v vsakem primeru bo neruski/nekitajski. drugače takoj pade vlada, pa morda še kakšna glava zraven...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Utk ::

Aha tokrat ko si pihnil mimo, bi moral šteti kontekst.

Zmeraj ga bi moral, samo to bi bilo preveč za tvoje male možgančke.

kow je izjavil:

Drzava naj da na referendum bolj konkretno vprasanje. Ste za neruski/nekitajski 1GW-1.3GW reaktor v krskem za cirka 10 milijard. To bi bilo posteno vprasanje. Vse ostalo je bullshit.

Seveda bi potem morala slediti vecmesecna intenzivna javna razprava ali je cena vsaj priblizno dosegljiva.

Vprašanje bi moralo zajemat tudi kaj o ceni za nas.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

kow ::

fikus_ je izjavil:


Se vrtijo št. celo do 20 mlrd. Ne vem, ali je v to všteta korupcija ali ne.


20 milijard je tako ogromna stevilka, da je za slovenskega davkoplacevalca pac nesprejemljiva. No, vsaj zame je.

Utk je izjavil:


Vprašanje bi moralo zajemat tudi kaj o ceni za nas.


Irrelevantno. Ker ce ne rata, bomo itak placali razliko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

Utk ::

Irrelevantno. Ker ce ne rata, bomo itak placali razliko.

Ja, to je pač tveganje. To ni problem zame. Zame je problem, da tudi če rata, bomo plačevali to isto ceno kot "danes", ali pa kot brez JEK2.

kow ::

Veliko je odvisno od Italije. Ni nujno, da bo tako ogromen uvoznik energije tudi cez 20 let. Potem se ekonomika nuklearke imo podre, razen ce bo poraba konkretno narasla (razcvet italijanskega, hrvaskega, slovenskega gospodarstva).
Nuklearka se zdi za tako majhno drzavo kot je Slovenija, veliko tveganje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

Utk ::

Ja, v slabih scenarijih smo ga z njo najebali, v dobrih pa nismo na nobenem profitu. Če kdo misli, da je to dober posel, naj izdajo delnice ali pa obveznice.

Wrop ::

Ja seveda. Nato pa ravno ko začneš oddajati elektriko v omrežje pride en zelen in ti jo zapre, ker si je pač tako zamislil ali pa nabije kakšen dodaten davek samo zate ali pa drugim začne talati lepe subvencije za proizvodnjo elektrike in obvezni/prioritetni odvzem.
Investitorji že čakajo v vrsti in se prerivajo kdo bo dal več denarja.

kow ::

Utk je izjavil:

Ja, v slabih scenarijih smo ga z njo najebali, v dobrih pa nismo na nobenem profitu. Če kdo misli, da je to dober posel, naj izdajo delnice ali pa obveznice.


Ce smo na nuli, ali majhni izgubi, bo to zame dober rezultat, heh. Vec ne pricakujem.

Utk ::

Zakaj bi potem tvegali? Kaj lahko dobimo v najboljšem primeru? Tudi če zamemarimo ROI, zakaj bi tvegali s poslom s katerim bomo kvečjemu na nuli, na dobičku skoraj težko, če pa že, bo ta dobiček pobasal nekdo drug. Kater biznismen se bi šel kaj takega?

Wrop je izjavil:

Ja seveda. Nato pa ravno ko začneš oddajati elektriko v omrežje pride en zelen in ti jo zapre, ker si je pač tako zamislil ali pa nabije kakšen dodaten davek samo zate ali pa drugim začne talati lepe subvencije za proizvodnjo elektrike in obvezni/prioritetni odvzem.
Investitorji že čakajo v vrsti in se prerivajo kdo bo dal več denarja.

Če kot država fuknemo not 10 milijard je pa to v redu, al kako.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

roCkY ::

TEŠ6 najbolj tepe politični CO2 davek. Skratka tepe ga EU CO2 diktatura. Če se tega ven vrže je glede na to kar omogoča neglede na vse prigode ob gradnji objekt, ki ga Slovenija rabi in neglede na vse dokaj učinkovito izkorišča. Alternative zanj ni!

Dajte prosim zagovorniki ne JE končno predstavit model kako brez, JE ko bosta TEŠ6 in JEK OFF. Ob predpostavki da bo CO2 ostal deklariran kot en največjih strupov na planetu. Prekladanje o teorijah na nivoju kot so Muskovi robotaxiji pač ne bodo dali elektrike ko bosta TEŠ6 in JEK zgodovina.

Trenutno sem 100% prepričan da EU brez jedrskih reaktorjev ne bo mogla funkcionirat. Baza bo moral biti JE. Koliko %, da se čimbolj zmanjša CO2? 60-70 povprečne porabe?
Solar in veter bosta itak sopotnika v določenem procentu.

V SLO imamo znaje tak obrat upravljat, imamo lokacijo in zmanjšana dnevna odvisnot od uvoza je tudi nekaj vredna. Bit 70-80-90% odvisen od uvoza nikakor ne bo šlo na dolgi rok. Objekt na lastnem ozemlju predstavlja določeno tveganje ampak nimaš distribucije, ki je tudi en od tveganj.

Varnost JE primerjam v varnosti v letalstvu. Pomoje je glede protokolov, certifikacij,.. precej vzporednic oz. bi jih moralo biti. Zaupanje v proizvajalca je kar en ključnih faktorjev. In ja zadeve nekaj desetletij malodane stojijo. Kaj se je spremenilo v tem obdobju relativnega mirovanja. Sem mal poklikal po temi pa kaj dosti dejstev ni.

fikus_ ::

Če bo v EU zgrajenih dovolj dovolj kapacitet za proizvodnjo pasovne elektrike, se SLO ne splača graditi NEK2, če ne, pa je zgodba drugačna.
Glede na trenutne zmogljivosti gradnje NE v EU slabo kaže.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

kow ::

roCkY je izjavil:

TEŠ6 najbolj tepe politični CO2 davek. Skratka tepe ga EU CO2 diktatura.


Da je slabo dodajati CO2 v atmosfero smo ze zdavnaj doumeli. Obstaja ogromen znanstveni konsenz, da je to smiselno.
V tem primeru so nas SD in SDS nasrali s premogom (zaradi parcialnih interesov) in smo si popolnoma sami krivi.
Brez veze iti se enkrat v to debato, je bila ze milijonkrat predelana.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

Utk ::

Dajte prosim zagovorniki ne JE končno predstavit model kako brez, JE ko bosta TEŠ6 in JEK OFF. Ob predpostavki da bo CO2 ostal deklariran kot en največjih strupov na planetu. Prekladanje o teorijah na nivoju kot so Muskovi robotaxiji pač ne bodo dali elektrike ko bosta TEŠ6 in JEK zgodovina.

Jaz nisem proti JE, samo proti JE za neznano ceno, ki nam bo prodajala elektriko po takratni tržni ceni.
Mislim, če kupim njivo in jo dam nekomu, da bo sadil krompir, pač nisem pripravljen za ta njegov krompir plačevat isto ceno kot je v trgovini. Nekje mora bit profit tudi zame. To da bom sicer ostal brez krompirja, ne kupim, ker konec koncev nikjer ne piše niti da mora tist krompir prodajat tudi meni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

ViperR ::

Energije je dovolj in to tudi po normalni ceni. Ta manija z jedrskimi je čist umetno ustvarjena in zahvalimo se lahko samo rusiji. Da bi zdej gradili jedrske in plačevali 3x tržno ceno samo zaradi extra neumnih ljudi, ki se bojijo, da bomo v temi je pa tudi mal cringe.

kow ::

Energije ni dovolj, ce zelimo zopet povecati industrializacijo. Ce ne zelimo, bomo pac morali ziveti z vse vecjo podrejenostjo ostalemu svetu. Tudi to je opcija - da smo muzej za globalni turizem. Pa rezemo ostalim salame na frisnem luftu v lepi naravi.

starfotr ::

Če bi bil CO2 slab, bi že davno naredili konec temu. Kot smo naredili konec CFC.

Tako pa kolikor mi je znano še vedno kurimo premog, nafto, plin. Vsak dan. Celo leto smo to počeli v 2023 in tudi v 2024 bo tako.

kow ::

Trolcek, podatki kazejo, da zahodni svet (Evropa, ZDA, Avstralija, Koreja) zmanjsuje porabo premoga. Kmalu se bo podobno zgodilo se s plinom. Tko pac je. Ampak to je offtopic.

mertseger ::

kow je izjavil:

Drzava naj da na referendum bolj konkretno vprasanje. Ste za neruski/nekitajski 1GW-1.3GW reaktor v krskem za cirka 10 milijard. To bi bilo posteno vprasanje. Vse ostalo je bullshit.

Seveda bi potem morala slediti vecmesecna intenzivna javna razprava ali je cena vsaj priblizno dosegljiva.


Če ga bo korejski KHNP gradil potem zna biti cena pod 10 milijard. Če ga bosta Westingouse ali EDF pa skoraj upam roko stavit da ne.

kow ::

Verjetno imas prav. A vlada poskusa graditi se s kaksno drugo drzavo? To bi lahko znizalo ceno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

starfotr ::

Nič ne kaže na kako izboljšanje.

otago ::

roCkY je izjavil:


...
Varnost JE primerjam v varnosti v letalstvu. Pomoje je glede protokolov, certifikacij,.. precej vzporednic oz. bi jih moralo biti. Zaupanje v proizvajalca je kar en ključnih faktorjev. In ja zadeve nekaj desetletij malodane stojijo. Kaj se je spremenilo v tem obdobju relativnega mirovanja. Sem mal poklikal po temi pa kaj dosti dejstev ni.


Predlagam ogled 18. redna seja Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, je na RTV365/MMC. Nekje proti koncu je izjava enega izmed sodelujočih, kakor namerava slovenska stroka morebiti podaljšati delovanje NEK na 40/50/60/80 let... pri čemer je bilo poudarjeno da ima varnostni element, kupola dovoljenje za 23 let. Da ne bomo kot Tepco.

mertseger ::

kow je izjavil:

Verjetno imas prav. A vlada poskusa graditi se s kaksno drugo drzavo? To bi lahko znizalo ceno.


NE, so pa rusi in kitajci cenejši od teh treh naših izbir. Pa tudi hitreje zgradijo. Ampak jbg. za politično korektnost gre.....

gruntfürmich ::

Utk je izjavil:

Če kdo misli, da je to dober posel, naj izdajo delnice ali pa obveznice.

investitorjev za JEK2 je kot dreka. ampak potem je vprašanje koliko se bo lahko v tem primeru pokradlo s strani slovenskih prikoritnikov, ter druga težava nastane ko se bo začelo šparati na vsakem koraku; tudi na sami jederski varnosti.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

««
115 / 117
»»